Main menu:

 

Gyógytorna

Gyógytorna kapcsán kellemetlen gyerekkori, illetve kamaszkori emlékek juthatnak eszébe. Sok gyereknek van testtartási hibája, ezért elküldik őket gyógytornára, hogy egyfajta célzott tornával erősítsék meg a megfelelő izmaikat. Ha a gyerek megérti, hogy ez fontos és érte van, akkor már csak a gyógytornásztól függ, hogy megszeretteti-e vele ezt a különleges tornaórát. Ha a gyerek ellógja ezeket a gyakorlatokat, társai szemében lehet, hogy "hőssé" válik, de biztos, hogy fájós hátú "beteges" felnőtté lesz.

Az emberiség történetében a torna és a masszázs édestestvérekként mindig együtt voltak jelen. (Például az ősi Indiában a jóga és a masszázs kiegészítették egymást.) A nyugati kultúrában elterjedt svédmasszázs (ez az alapja a frissítőmasszázsnak és a gyógymasszázsnak is) még élvezetes is. A vendég csak ráfekszik a masszázságyra, kényelmesen elhelyezkedik, és időt-energiát nem kímélve kényezteti a masszőr tenyerét a hátával. Ugyebár ez kifejezetten kényelmes helyzet, hisz magának a vendégnek tevőlegesen nem igazán kell hozzájárulnia a masszázshoz. Kicsit komolyabbra fordítva a szót, tapasztalatunk szerint vendégeink majd kétharmada elég gyorsan elalszik a masszázs alatt. Rohanó életünkben mindenkire ráfér egy kis lazítás...

Masszázs hatására ellazul a test és a lélek, beindulnak a tisztító, építő folyamatok. Lazább izomzattal mosolygósabban lehet folytatni a napot, de a lazább izomzat nem azonos a petyhüdt izomzattal. A laza izomzat azt jelenti, hogy testünket normálisan tudjuk használni, minden fájdalom és megerőltetés nélkül. Petyhüdt izomzat esetén kevéske izmunkat minden mozgással megerőltetjük, testünket már nem tudjuk megfelelően használni...
Ha valamiért begörcsöl az izomzat, akkor a fájdalom és mozgásbeszűkülés miatt már terhes lesz a mindennapi mozgás. (Például nem tudjuk karjainkat fejmagasságba emelni, és egy aktát, üveg mézet, vagy bármit levenni a polcról.) Frissítőmasszázs után újra ellazul az izomzat, és már izomgörcs nélkül újra megtehetjük korábbi dolgainkat. Viszont, ha petyhüdt volt az izomzat, akkor újra be fog görcsölni a túlterheléstől. Ezt megelőzendő meg is kell őket erősíteni.

Itt jön a munkásabb rész a vendég számára, hisz fel kell ismernie, hogy rendszeresen végzett aktív mozgással tehet egészsége érdekében. Sokféle módon hathatunk izomzatunkra, csontjainkra, ízületeinkre (mozgató szervrendszerünkre), légző- és érrendszerünkre. Például kerti munkával, úszással, vagy kondi termi edzéssel. A mozgás (és munka) közbeni helyes testtartás és a sérülések elkerülésének érdekében elég edzettnek kell lennünk a kiválasztott mozgásforma gyakorlásához. Sajnos ez napjainkban a jellemzően egyoldalú terhelésű munkakörülmények miatt nem magától értetődő. Valamint bármilyen mozgásszervi probléma meglétekor érdemes gyógytornász segítségét is kérni.

Hiába sportol valaki rendszeresen, ha olyan a munkája, hogy órákon át, rakosgat kisebb-nagyobb tárgyakat, mindezt komoly, de monoton szellemi tevékenységgel kiegészítve (például egy pénztáros), akkor hosszú idő után fájlalni fogja hátát, nyakát. A munka során túl- és alulterhelt izmokat, ízületeket egy gyógytornász által megtervezett mozgásprogram segítségével jól karban tarthatjuk. Így csökkenthető a kialakult állapot romlása, jobb esetben visszagörgetve az idő kerekét, az egészséges állapotot lehet visszaszerezni és fenntartani. Igaz, ehhez idő kell, akarat és kitartás! A gyógytornász évek alatt tanulja meg, melyik izom vagy izomcsoport hogyan működik, és mi "romolhat" el benne, illetve milyen tornagyakorlatokkal lehet segíteni ezek gyógyulásában. A gyógytornász szakszerűen felméri a vendég állapotát, ha van, akkor az orvosi leletet is fegyelembe veszi, és felépít egy gyakorlatsort, amit betanít, meghatározva a gyógytorna formáját, intenzitását, időtartamát, gyakoriságát.

A megfelelő eredmény csak rendszeres gyakorlással érhető el, de ehhez el kell sajátítani a gyógytorna precíz kivitelezését a gyógytornász folyamatos kontrollja mellett. A gyógytorna mibenléte a mai napig nem épült be a köztudatba. Nevével ellentétben nem csak gyógyít, hanem sok betegség meg is előzhető általa és sport teljesítmény felkészítéséhez is kitűnő módszer. A gyógytorna célja, hogy speciális gyakorlatokat, technikákat alkalmazva az adott problémás testrész, szervrendszer funkcióját helyreállítsa, illetve a lehetőségekhez mérten minél egészségesebb állapotában megőrizze.

Gyógytorna kezeléssel és életmód-vezetési tanácsokkal jelentős eredményeket érhetünk el a különböző mozgásszervi megbetegedések megelőzésében. reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai, neurológiai és belgyógyászati kórképeknél is. A gyógytorna segít vizelettartási problémák és pszichés zavarok esetében is. Néhány példa, amiben segíteni tud a gyógytorna: Tartáshibák Testtartásunk jellemzői nagymértékben befolyásolhatják mindennapi életünket. A helytelen testtartás, az egyoldalú terhelések következményét először csak "kisebb vállfájdalomként" éljük meg, de hosszú távon az életminőségünket rontó tényezővé válhat. A derék- hát- váll- nyaki fájdalmak, izomfeszülések, idegesség következményei már környezetünket is érinti, hiszen csökken teljesítőképességünk, terhelhetőségünk, és a mindennapi viselkedésünkre is kihatnak tüneteink. Az ülő életmód (számítógép, íróasztal melletti munka, sok autózás), a féloldalas munka, rossz testhelyzetek (például: egy vállon hordott táska) miatt a testtartásban résztvevő izmok egyensúlya felborul, nem tudják az ízületeket a megfelelő helyen tartani. A rosszul berögzült testtartás következménye a "kopás", idegbecsípődés, fájdalom.

Gyógytorna segítségével a tartáshiba korrigálható, helyreállítható, a fájdalom megszüntethető.
Tartós eredményhez a gyógytorna rendszeres végzése vezet. A megfelelő fizikai aktivitással több jelentős népbetegség kialakulásának kockázata hatékonyan csökkenthető, mint például a lúdtalp, gerincferdülés, csontritkulás...

Csontritkulás kockázatának csökkentésére a gravitáció ellenében végzett mozgások alkalmasak (tehát itt az úszás nem elegendő), mivel az általuk okozott mechanikai ingerek nélkül a csontba nem épül be a kalcium. Ezért a csúcs-csonttömeg kialakulása idején, tehát gyermek- és serdülőkorban különösen fontos és később nem pótolható hatású kellő mennyiségű szárazföldi mozgás, célzott, gyógytorna.

Derékfájás esetén a  gerincbetegségek kockázatának csökkentése érdekében a mozgásmennyiség növelése mellett a gerinc helyes tartásának, használatának automatizálása is szükséges, a minél fiatalabb korban elkezdett és éveken át folyamatosan, rendszeresen végzett ezirányú speciális mozgással.
Elhízás megelõzése, a kövérség ellen is hatékony védelmet jelent a kellõ testmozgás, a táplálkozási tényezõk mellett. A mozgásnak azért van igen nagy szerepe, mert kevés mozgás mellett hatékony diéta sem alakítható ki. A kövérség számos más betegség kockázati tényezõje (szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi betegségek).

Pszichoszomatikus betegségek (lelki eredetű testi betegségek) kialakulása ellen védelmet jelent a megfelelő és örömteli testmozgás (stressz-oldó hatás, önértékelés és testtudat javítása). Az ízületi mozgásterjedelem beszűkülése: ami megelőzhető, de ha már van, sokféle oka lehet, ki kell deríteni és annak megfelelően kezelni.
Egy kínai mondás szerint akkor drága az egészség, ha meglep a betegség!

Egyéni gyógytorna alkalmazásával lehetőség van személyre szabott gyakorlatsor kidolgozására, minél tökéletesebb korrekció, speciális manuális technikák használatára. Mindehhez figyelembe veszi a gyógytornász az adott egyén általános állapotát, edzettségét, testfelépítését, személyiségét, korát, esetleges betegségeit és azok súlyosságát.

A gyógytornász feladatköre összetett. Egész embert kell kezelni, nem csak a betegséget, problémát. A fizikai segítség mellett a pszichés vezetés is lényeges, pozitívan kell befolyásolni a vendég gondolkodását, tanácsokat adni az életmód-vezetésre.

A csoportos gyógytorna célja legtöbbször a megelőzés, de bizonyos gerincproblémák, belgyógyászati, csontritkulásos megbetegedések is kezelhetők ilyen módon. A csoportos gyógytorna is sok előnnyel rendelkezik. Az együtt mozgás öröme, a csoportlégkör pozitív hatása, a "szerencsére nem csak én küzdök ilyen problémával" helyzet érzése, a fokozatosan adagolt, egyre komplexebb tornagyakorlatok sikerélménye feszültségcsökkentő hatású, önbizalom növelő, ezáltal a közérzetet, a pszichés állapotot kedvezően befolyásolja.

Amennyiben a gyógytornász és a gyógymasszőr összedolgozik (mint nálunk a Masszázscentrumban), úgy sokkal hatékonyabban és gyorsabban érhető el a kívánt eredmény. Viszont, ha vendégünk nem tesz meg mindent saját magáért (hiszen mindenki saját magának a legdrágább kincse!), akkor a legjobb gyógytornász és gyógymasszőr közös munkája is kevés a sikerhez.

A siker pedig nem más, mint Önnek egy élhetőbb, mosolygósabb holnap!