Main menu:

 

Svédmasszázs technikák a háziápolásban tanfolyam (kreditpontos képzés)

Hamburgban az 1997-es felnőttoktatási konferencián elfogadott szempontok szerint az életfogytig tartó tanulás elengedhetetlen napjainkban. A társtudományok lehetőségei nélkül nem képes az ápolói szakma sem fejlődni. Ezen a tanfolyamon pont azt tanulják meg a hallgatók, hogy amit eddig is csináltak (masszírozgatás…), azt hogyan lehetne szakszerűen végezni. Fontos, hogy ezen a tanfolyamon megtanulják azt is, hol van a kompetenciájuk határa, amikor már más szakemberre van szükség.

A háziápolásban sokszor előfordul, hogy egy-egy kedves szó, egy érintés jelentősen gyorsítja a gyógyulást. Illetve arra is sok példa van, hogy pár perces masszázs jelentős állapot javulást eredményezne, de sajnos nincs idő, vagy gazdasági keret erre. Ilyen feladatra nem küldenek ki gyógymasszőrt, mert a beteg nem tudja kifizetni ezt a kezelést, illetve a gyógymasszőrnek nincs ismerete a háziápolásban felmerülő problémákról.

Ezzel a tanfolyammal nem gyógymasszőrré akarjuk átképezni az ápolókat, hanem az eddig is gyakorolt tevékenységüket tehetnénk hatékonyabbá egy kis masszázs alapismerettel. Egy decubitust megelőző masszázskezelést meg tudna csinálni egy gyógymasszőr, de amikor már az orvos által felírt speciális krémeket kellene használni, illetve az esetleg kezdődő sebet fertőtleníteni, akkor már kevés az ápolói ismerete. Ilyenkor segíthetne, ha az ápolást végző szakember egy kevés masszázs ismerettel rendelkezne. Például a decubitus elleni krémet úgy is be lehet dörzsölni a bőrbe, hogy csak a hatóanyag segítse a gyógyulást (illetve, ha az illetőnek nincs semmilyen masszázs alapismerete, még árthat is ezzel), de be lehet dörzsölni szakszerűen is, ami felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Továbbképzésünket a háziápolás területén dolgozó szakembereknek ajánljuk, hogy az otthoni környezetükben gondozásban részesülő betegek ellátásakor többféle ápolási feladatot tudjanak végrehajtani. A betegek mozgásszervi fájdalmainak csökkentésénél, fájdalomkerülő tartás izomgörcseinek lazítgatásánál, felfekvések kialakulásának megelőzésénél, lelki kondíciójuk megőrzésében fontos szerepe van a masszázsnak.

Ugyanakkor a továbbképzés szándéka nem a gyógymasszőr szakma elsajátítása, hanem az ápolók eszköztárának bővítése. Ezáltal a jelentkezőknek nem kell több száz órás elméleti és majdnem ezer órás gyakorlaton részt venniük, mint a gyógymasszőr hallgatóknak. Ráadásul a gyógymasszőr képzésben nem egészségügyi szakemberekből indultak ki a tanfolyam megalkotói, mivel csak egy érettségi szükséges az OKJ-s gyógymasszőr tanfolyamra való jelentkezéshez. Szemben ezzel a továbbképzéssel, ami már támaszkodik az ápolói szakképzés sok száz órás elméleti és gyakorlati tananyagára. Mivel az ápolók már rendelkeznek anatómiai, klinikumi és fizioterápiás ismeretekkel, amire épül a továbbképzés elméleti anyaga, ezért már csak a szorosan vett masszázs elméletet kell megtanítani, vagyis erre elég az elméleti 13 óra és a gyakorlati 33 óra, vagyis összesen a 46 óra.

Az ápoló ugyanúgy az orvos utasítása szerint dolgozik, mint a gyógymasszőr, illetve ugyanúgy megvan a megfelelő tevékenységi protokollja, mint más egészségügyben dolgozó szakembernek, amit nem szeghet meg! Ennek megfelelően a háziápolás mindennapjaiban eddig is használt kisebb lelki (kommunikációs) és testi (érintések) gyógyító hatások komplexebb alkalmazásának pontosítása és megerősítése a cél. Ezért hallgatóink egymáson gyakorolva sajátítják el a svédmasszázs alapjainak a háziápolásban is hatékonyan használható részét.

A tanfolyam célja még az otthoni környezetben felmerült alternatív masszázs helyzetek megbeszélése. Miután a tanfolyam a svédmasszázson alapul, ezért a tantermi demonstráció masszőrágyakon történik. Viszont egy ápoló nem képes masszőrággyal a vállán betegtől betegig vándorolva teljesíteni a napi kiosztott vizitszámot, hanem a helyben talált eszközök felhasználásával kell ellátnia a beteget. Ezért szükséges a szabályos beteg elhelyezési módozatokat alternatív helyzetekre (mint betegágy, konyhaszék…) adaptálni. A masszőrágy nélküli alternatív beteg elhelyezés amúgy sem ad lehetőséget arra, hogy egy mindenre kiterjedő gyógymasszázst végezzen az ápoló.

Következő Svédmasszázs technikák a háziápolásban tanfolyam

2012. április 13.-án pénteken indul nálunk a Gáspárymasszázs szalonban.
A tanfolyamot mi tartjuk, de nem mi szervezzük, hanem az Euromedica.

Egészségügyi szakdolgozóknak 36 kreditpontos a masszázstanfolyam.
Érdeklődjön, jelentkezzen e-mail-ben a tanfolyam szervezőjénél:
g.jaray kukac t-online.hu
vagy a következő telefonszámon: 06-27-631-994.

Felnőttképzési tevékenységünk nyilvántartási száma: 01-0690-06